ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentAkupunktur - Allt om Akupunktur och Massage

Akupunktur

Akupunktur

Akupunktur började utvecklas strax efter akupressur för cirka 4000 år sedan i Kina och ingår som en viktig komponent i den kinesiska och japanska alternativmedicinen.

Tanken med akupunktur är att styra blodflödet till de punkter i kroppen som blivit ansträngda, spända eller blockerade. På detta punkter sticks det in mycket tunna och böjliga akupunkturnålar som får sitta i upp till 30 minuter. För att en behandling ska ge effekt måste minst 5 behandlingar genomföras

Ordet akupunktur kommer av latinets nål acus och stick punctura.

Vetenskapliga bevis för akupunktör

Det finns få områden inom alternativmedicin som det har genomförts lika många forskningsstudier inom som akupunktur. I Sverige är även akupunktur en godkänd behandlingsform inom vården och kan ges av speciellt utbildade läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor och barnmorskor.

Exakt hur akupunktur fungerar är lite oklar men nålsticken ökar kroppens produktion av smärtstillande opioder och t.ex. endorfin samtidigt som sticken skapar överbelastning av signaler till det centrala nervsystemet. Detta medföra att den totala smärtupplevelsen minskar eftersom smärtan från nålsticken är mycket lindrig.

Olika forskningsstudier har visat effekt av akupunktur inom områden som t.ex.:

  • Minskat illamående
  • Undvikande av kräkningar efter operationer
  • Lindring av kroniska smärtor i ryggen
  • Minskad smärta i axlar och nacke
  • Reduktion av besvär av tennisarmbåge
  • Avspänning i muskler
  • Ökad blodcirkulation kring akupunkturnålarna

Dock har ingen seriös studie lett fram till en stark, kraftig minskning eller helt eliminerat besvären vid behandling med akupunktur.

Biverkningar vid akupunktur

Det finns en del rapporterade och vetenskapligt grundade risker eller biverkningar med akupunktur. Oftast är biverkningarna lindriga men det har i vissa fall lett till att en lunga punkteras.

Andra vanliga biverkningar kan vara blåmärken och små blödningar. Även trötthet kan uppkomma efter en akupunkturbehandling.

Efter en akupunkturbehandling kan du känna dig både hungrig och törstig.

Utbildning av akupunktörer inom sjukvården

För att bli en utbildad och certifierad akupunktör kräver det Svensk Akupunkturförbundet en 3-åring utbildning i kinesisk medicin.

Inom sjukvården krävs inte lika lång påbyggnadsutbildning för sjuksköterskor och läkare för att få använda akupunktur på patienterna. Akupunktur används aldrig som ensam behandlingsform inom den svenska sjukvården utan kombineras med smärtstillande medel, läkemedel eller sjukgymnastik.Allt härligt om massage

Här kan ni finna mycket intressanta massagesätt och relevant fakta om att massera men också en del kul och lustigt gällande massage.Meny - Massera
Till förstasidan på www.massera.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter